Helaas moest het concert van 7 maart j.l. door het Yuri Honing Acoustic Quartet vanwege de pandemie worden afgezegd. We zijn enorm blij dat we dit concert hebben kunnen verplaatsen naar 12 september.

Op het programma staat muziek van de internationaal bejubelde cd ’Bluebeard’, gewijd aan het bekende 17e eeuwse Franse sprookje ’Barbe Bleu’. In het kort: de nieuwe jonge vrouw van hertog Blauwbaard mag alle kamers van zijn kasteel bezoeken behalve één. Als hij op een keer op reis gaat, kan ze haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. In de verboden kamer vindt ze dan de lijken van haar voorgangsters… Een sonnet van Pulizer Prize-winnaar Edna Millay, een variatie op het sprookje, vormt de basis van het album.

Een sfeer van mysterieuze dreiging is vanaf de eerste noten voelbaar. De unieke melodieuze en vaak melancholische saxofoonklanken van Yuri Honing, ondersteund door het geheimzinnige toetsenwerk van Wolfert Brederode, de onheilspellende baslijnen van Gulli Gudmundson en de bijzondere ritmes van drummer Joost Lijbaart leiden je door een doolhof met geheime melodieën in verborgen kamers. Wanneer Blauwbaard ontmaskerd is, explodeert de muziek bijna. Honing stelt de vraag: wie is het slachtoffer hier? Is het zijn jonge vrouw die het geheime kamertje ontsluit of is het Blauwbaard zelf die zijn sleutels toevertrouwde aan zijn nieuwe vrouw?

’Bluebeard’ kan worden gezien als het derde deel van een trilogie, vooraf gegaan door de epische albums ’Desire’ en ’Goldbrun’. Voor beide albums ontving Yuri Honing een Edison, evenals voor ’Seven’ met Paul Bley, Gary Peacock en Paul Motion. Ook werkte hij met andere jazzgrootheden, zoals Pat Metheny, Charlie Haden, Craig Taborn en Ibrahim Maalouf. Yuri Honing is een van de meest toonaangevende saxofonisten van Nederland en met zijn Acoustic Quartet behaalde hij veel internationaal succes. Hij maakte talloze cd’s en geeft wereldwijd concerten. In 2012 ontving hij de Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland.

De pers over ’Bluebeard’:
’The relentless Bluebeard now has a soundtrack thanks to Dutch saxophone pride Yuri Honing’. ’One of the most creative and fearless saxophonists of the moment’ – The Times

’Grijpt je aandacht direct en houdt het tot de laatste seconde vast’ – Bruce Lindsay, AllAboutJazz*****

’Bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onnoembaar moois’ – Mischa Andriessen, Trouw*****