Dit najaar bestaat Jazz in Feerwerd alweer 5 jaar!

Het eerste concert vond plaats op 12 november 2017 en werd gegeven door door de befaamde, van oorsprong Groninger jazzmuzikanten Ben en Gideon van Gelder. Dit concert was gelijk een doorslaand succes. Maar liefst 170 reserveringen kwamen binnen. Helaas, met maximaal ongeveer 115 plaatsen moesten velen teleurgesteld worden. Dit was de opmaat voor een succesvolle reeks concerten door nationale en internationale topmuzikanten in de hedendaagse jazz.

We vieren onze 5-jarige verjaardag met een aantal prachtige najaarsconcerten en een fototentoonstelling met concertfoto’s van de afgelopen 5 jaar, voor het grootste deel gemaakt door onze huisfotograaf Jan Tempel.

Op 25 september openen we met een feestelijk jubileumconcert en met wie zouden we dat beter kunnen doen dan met Ben en Gideon van Gelder? Voor de gelegenheid stelden ze een nieuw kwartet samen: het Van Gelder Quartet, met Ben van Gelder op altsax, Gideon van Gelder op piano, Zack Lober op contrabas en Martijn Vink op drums.

Ben van Gelder wordt in nationale en internationale kringen al sinds het begin van zijn carrière bestempeld als een supertalent. Als tiener won hij belangrijke prijzen, waaronder de Deloitte Jazz Award. Hij woonde bijna 10 jaar in New York, waar hij werkte met musici van wereldformaat. Met zijn Ben van Gelder Quintet produceerde hij drie albums, die door de internationale pers met veel bewondering werden ontvangen. Composities van hem werden gearrangeerd en uitgevoerd door het Swiss Jazz Orchestra en het Jazz Orchestra of the  Concertgebouw. Naast zijn actieve rol als succesvol uitvoerend musicus is Ben van Gelder ook als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Na samenwerking met o.a. Benjamin Herman en José James speelde Gideon van Gelder de laatste jaren met Blue Note trompettist Takuya Kuroda,  elektronicakunstenaar Jameszoo en de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira. Ook hij verbleef hij enige tijd in New York. Gideon van Gelder behoort zonder twijfel tot de boeiendste pianisten van Nederland. Naast zijn muzikanten-bestaan rondt hij op dit moment zijn opleiding tot psychiater af.

De Canadese in Amsterdam woonachtige contrabassist Zack Lober is een heel veelzijdig musicus. Hij speelde met een indrukwekkende lijst aan topmuzikanten zowel jazz als popmuziek. In Nederland heeft hij onder andere een trio met trompettist Suzan Veneman en de Koreaanse drummer Sun-Mi Hong, die in mei j.l. nog in Feerwerd te bewonderen was.

Slagwerker Martijn Vink speelt o.a. in het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Metropole Orkest, The Ploctones en het Jasper Blom Quartet. In het verleden onder meer bij New Cool Collective en met Tineke Postma. Al enige jaren is hij vaste drummer bij popzangeres Anouk. Hij is docent aan het conservatorium van zowel Amsterdam (jazz) als Rotterdam (pop).