De 31-jarige uit Zuid-Korea afkomstige drumster Sun-Mi Hong behoort op dit moment tot een van de meest opmerkelijke jonge talenten in de Nederlandse en internationale geïmproviseerde jazz scene. Ze studeerde slagwerk aan het conservatorium van Amsterdam en heeft inmiddels al een sterke reputatie opgebouwd.

Enige tijd geleden stelde ze het Sun-Mi Hong Quintet samen met internationale supertalenten woonachtig in Nederland, bestaande uit Sun-Mi Hong drums, Alessandro Fongaro bas, Nicolò Ricci tenorsaxofoon, Alistair Payne trompet en Chaerin Im piano. Voor dit kwintet schrijft ze haar eigen composities gekenmerkt door pakkende melodieën met veel dramatische en emotionele variaties,
waarmee ze een geheel eigen stijl heeft weten te creëren.

In 2017 verscheen het debuutalbum van het kwintet, waarna de groep in 2018 de Dutch Jazz Competition won, wat resulteerde in een debuut op het North Sea Jazz Festival.

Tijdens de corona-epidemie in de zomer van 2020 kwam het prachtige tweede album ’A Self-Strewn Portrait’ uit. Het centrale thema van dit album is de worsteling die Sun-Mi had met haar verhuizing naar Europa, met daarnaast ook de mooie kanten van haar besluit, wat ze ’the most rewarding decision’ noemt.

Voor dit album ontving ze vorig jaar een Edison. Uit het juryrapport: ‘Sun-Mi Hong’s composities hebben een grote spanningsboog en blijven boeien doordat compositie en vrije passages naadloos in elkaar overgaan. Subtiele en aftastende ritmes wisselen zich af met stuwend slagwerk.’ Volgens JazzNu is het album ’een indrukwekkend visitekaartje van nu al één van de opmerkelijkste ensembles in de hedendaagse jazz’.

Een nieuw album is in de maak en verschijnt in de loop van dit jaar.