Sanem Kalfa is een Turkse zangeres, cellist, improvisator en componist, woonachtig in Amsterdam. Zij is op dit moment een an de meest opmerkelijke jazzvocalisten in Nederland. Ze heeft een geheel eigen stijl, waarbij ze met haar indrukwekkende stem op een intense manier een breed palet aan innerlijke emoties weet bloot te leggen.
Na haar studie cello in Turkije verhuisde ze naar Groningen om aan het Prins Claus Conservatorium jazz-zang te studeren. Gedurende haar studie won ze verschillende prijzen, waaronder de eerste prijs in de prestigieuze Montreux Jazz Vocal Competition, onder juryvoorzitterschap van de befaamde jazzmusicus en producer Quincy Jones. In 2014 bracht ze haar debuutalbum Nehir uit, in 2018 gevolgd door het album DANCE met de Roemeense gitarist/violist George Dumitriou en in 2021 het album Black Sea Songs met Dumitriou en de Belgische klarinettist/saxofonist Joachim Badenhorst, dat is geënt op traditionele muziek uit haar geboortestreek aan de Zwarte Zee.
Vorig jaar kreeg ze van het Bimhuis een compositieopdracht die resulteerde in haar project Miraculous Layers. Hierbij liet Sanem zich inspireren door ervaringen in tijden van lockdown. Tegenstrijdige gevoelens verwerkte zij in nieuwe composities, waarin zij zelf zingt en cello speelt. Van de presentatie van dit project in het Bimhuis verscheen onlangs een live-album. Het project gaat dit najaar op tournee, waarbij ze op het podium wordt vergezeld door drie andere topvrouwen in de Nederlandse jazz: Tineke Postma (altsax), Marta Warelis (piano) en Sun-Mi Hong (drums). Op 12 november ook in Feerwerd.
Kaartjes