Multi-instrumentalist Rahsaan Roland Kirk (1935-1977) is een van de grote legendes uit de jazz: niet alleen was hij een geweldenaar op de tenorsaxofoon en specialist in het tegelijkertijd bespelen van meerdere instrumenten, ook was hij een begenadigd componist van pakkende thema’s.

Reeds & Deeds is een van de meest bekende albums van Kirk en onder deze naam brengt het machtige sextet, bestaande uit Frans Vermeerssen: tenor- en sopraansaxofoon, Alex Coke: tenorsaxofoon, dwarsfluiten, piccolo, Bo van de Graaf: alt-, tenor- en sopraansaxofoon, Michiel Braam: piano, Arjan Gorter: contrabas en Makkie van Engelen: drums, de muziek van Rashaan Roland Kirk opnieuw tot leven.

Frans Vermeerssen heeft in 1995 al eens samen met Michiel Braam een cd gemaakt met muziek van Kirk. Net zoals de tweede tenorsaxofonist de Texaan Alex Coke dat heeft gedaan. Bo van de Graaf, de derde blazer, kan zich evenals bassist Arjen Gorter en drummer Makkie van Engelen uitstekend vinden in het werk van de Amerikaanse componist, getuige het meer recente album Live at JazzCase, dat twee jaar geleden uitkwam.

Op 12 december sluit Reeds & Deeds een korte live-tournee af in Feerwerd. Het accent van hun concert ligt natuurlijk op de drie blazers, maar Michiel Braam gaat zijn eigen bijzondere gang op de piano en de rotsvaste begeleiding van Gorter en Van Engelen zorgt ervoor dat het een goede samenhang wordt met veel muzikaal avontuur!

Zoals Cyriel Pluimakers schreef in Jazzenzo:

’Het ensemble Reeds & Deeds is niet alleen een van de meest opwindende live gebeurtenissen van dit moment, maar hun ronduit indrukwekkende cd mag nu al tot de canon van de Nederlandse jazz gerekend worden: een album waar je niet omheen kunt’.

 

Reeds & Deeds, ZomerJazzFietsTour 2016, Schuur Hans, Feerwerd