Bij dit concert voert de geweldige stem van Masha Bijlsma de boventoon, hoewel ook de overige bezetting van haar sextet, bestaande uit topblazers Ilja Reijngoud op trombone en Ben van den Dungen op saxofoon en de strakke ritmesectie met Hans Kwakkernaat op piano, Ruud Ouwehand op contrabas en Dries Bijlsma op drums, zich vrij improviserend stevig van zich zal laten horen. Ook wordt haar stem, naast Ilja Reijngoud en Ben van den Dungen in de frontlinie, regelmatig als derde solo-instrument ingezet. De groep speelt zowel eigen werk als prachtige arrangementen van nummers van onder andere Abbey Lincoln, Charles Mingus, Jasper van ’t Hof en Tony Lakatos, met wie Bijlsma meerdere cd’s heeft opgenomen.

Masha Bijlsma, die wereldwijd optrad en haar naam in diverse landen heeft gevestigd, behoort waarschijnlijk tot de meest onderschatte jazzvocalisten van Nederland. Ze heeft een imposant vol stemgeluid met een enorm bereik en hier en daar een aangenaam rauw randje. Haar stem klinkt Amerikaans en over ’For love of Abbey’, haar tribute cd voor de befaamde in 2010 overleden Amerikaanse zangeres Abbey Lincoln, schrijft Ruud Meijer in HP-de Tijd: ’Bijlsma zingt net zo ’zwart’ als dat ze blank en blond is. En dat met een timing en tekstinterpretatie om jaloers op te zijn’.

Ook haar onlangs verschenen album ’Interaction’ (2022) is een eerbetoon, opgedragen aan twee nog niet zo lang geleden overleden bandleden: contrabassist Henk de Ligt en pianist Rob van de Broeck. De kritieken over deze indrukwekkende cd met een breed en gevarieerd repertoire zijn uitermate lovend.

Cyriel Pluimakers in Jazzism: ’Met ’Interaction’ levert Bijlsma een dijk van een album af dat internationale aandacht verdient’.

Rinus van der Heijden in JazzNu: ’Masha Bijlsma manifesteert zich wederom als een verhalenvertelster die met haar overtuigende stemgeluid alle facetten van menselijke emoties langs gaat. Dus komt de blues voorbij, krachtige orkestklanken, doorwrochte improvisaties in zowel stem als instrumenten, rust en opwinding. (..) Topklasse!’

Op 26 februari in Feerwerd!

Kaartjes