Ongeveer een jaar geleden moest de jonge saxofonist en componist Kika Sprangers door ziekte helaas verstek laten gaan bij een concert met Martin Fondse, Jörg Brinkmann en Claudio Puntin. Als mooie pleister op de wonde komt zij op 8 oktober met haar Kika Sprangers Quintet alsnog naar Feerwerd.

Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort zij tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is. In haar kwintet laat ze de tekstloze pure zangstem van Anna Serierse naadloos overvloeien in haar eigen saxofoongeluid. William Barrett (bas), Willem Romers (drums) en Koen Schalkwijk (piano en wurlitzer) vormen de dynamische ritmesectie. Het kwintet is een band van vijf leiders, gekenmerkt door durf in hun spel. Ze dagen elkaar uit en nemen avontuurlijke muzikale wendingen om zo het beste in elkaar naar boven te halen en de verhalende composities van Kika in te kleuren.

Kika Sprangers beleeft een stormachtige carrière. Na het uitbrengen van haar EP Leaves of Lily (2017) werd Sprangers benoemd tot Young VIP 2018. Haar debuutalbum Human Traits met haar Large Ensemble werd in 2020 genomineerd voor een Edison. In 2021 bracht Kika samen met cellist Jörg Brinkmann en pianist Martin Fondse het album Lumen uit en verscheen het album No Man’s Land met Pynarello, Wolfert Brederode en Jasper van Hulten. In datzelfde jaar won ze ook de Rogier van Otterloo Award. Vorig jaar verscheen haar album Mind’s Eye met het Kika Sprangers Quintet dat door zowel de Volkskrant als Trouw werd beloond met een viersterrenrecensie. Rondom de release van dit album bracht Sprangers een concertflm met dezelfde titel uit. Ze toerde met haar kwintet langs vele gerenommeerde jazzclubs en -festivals, waaronder het Bimhuis en het North Sea Jazz Festival. Over Minds Eye:

“Met haar prachtige vierde album Mind’s Eye is jazzsaxofonist Kika Sprangers officieel belofte af” – ★★★★ VOLKSKRANT

“Sprangers haalt het beste in klank en kleur naar boven.” – ★★★★ TROUW

Kaartjes