In een van de mooiste jazztempeltjes van het Noorden brengen John Dikeman (saxofoon) en Ernst Glerum (piano) hun geestrijke programma ’Spirituals’.

Dikeman en Glerum spelen spirituals gebaseerd op muziek uit de Afro-Amerikaanse kerk, met zijn sterke invloeden van soul, blues en jazz, en traditionele hymnes uit Europees christelijke geloofsovertuigingen. De spirituals dienen als springplank voor verrassende improvisaties die je raken na maanden van afzondering ten gevolge van corona. Het programma werd dan ook eerder ondersteund door het Balkonscenes project van het Fonds Podiumkunsten om live optredens tijdens de coronaepidemie te bevorderen. En wat is er een betere plaats om te luisteren naar dit soort muziek dan in een kerk?

De in Amsterdam wonende Amerikaan John Dikeman is een van de meest bekende en vernieuwende jonge saxofonisten in de jazz en de free impro scene, zowel in Nederland als ver daarbuiten. Hij treedt op over de hele wereld en heeft talloze cd’s op zijn naam.

Ernst Glerum speelt zowel piano als contrabas en is ook een grote bekende in de jazz- en improvisatiewereld. Hij speelt o.a. in zijn eigen Glerum Omnibus en in het Instant Composers Pool Orchestra. In november 2020 trad hij samen met Benjamin Herman, Peter Beets en Han Bennink in The Quartet NL nog op in Feerwerd. In 2009 ontving hij de Boy Edgar Prijs, de belangrijkste Nederlandse jazzprijs.

Voor muziek en cd van ‘Spirituals’: https://doekraw.bandcamp.com/album/spirituals