Eerder uitgesteld vanwege corona: in een van de mooiste jazztempeltjes van het Noorden brengen John Dikeman (tenorsaxofoon) en Ernst Glerum (piano, contrabas) hun geestrijke programma Spirituals.

Dikeman en Glerum spelen spirituals gebaseerd op muziek uit de Afro-Amerikaanse kerk, met zijn sterke invloeden van soul, blues en jazz, en traditionele hymnes uit Europees christelijke geloofsovertuigingen.

De spirituals dienen als springplank voor verrassende improvisaties die je raken in deze tijden van corona. Het programma werd dan ook eerder ondersteund door het Balkonscenes project van het Fonds Podiumkunsten om live optredens tijdens de corona-epidemie te bevorderen. En wat is er een betere plaats om te luisteren naar dit soort muziek dan in een kerk?

De in Amsterdam woonachtige Amerikaan John Dikeman is een van de meest vernieuwende jonge jazzsaxofonisten van dit moment. Hij is een grote bekende in de free impro scene, zowel nationaal als internationaal.

Ernst Glerum speelt zowel contrabas als piano en is eveneens een grote bekende in de jazz- en improvisatiewereld, o.a. door zijn eigen Glerum Omnibus en deelname aan het Instant Composers Pool Orchestra en The Quartet-NL, waarmee hij in november 2020 samen met Benjamin Herman, Peter Beets en Han Bennink nog in Feerwerd te bewonderen was. Ernst Glerum won in 2009 de Boy Edgarprijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland.

Voor muziek van‘Spirituals’: 

https://doekraw.bandcamp.com/album/spirituals