Jazz op het kerkorgel: de mannen van HOT Het Orgel Trio (organist Berry van Berkum, klarinettist Steven Kamperman en bassist Dion Nijland) bewijzen telkens weer dat het kan. In dit project storten ze zich op het bigbandrepertoire van jazzicoon Duke Ellington. Het Orgel Trio verwelkomt in dit project het sprankelende spel van het jonge trompettalent Ruben Drenth en de gloedvolle improvisaties van trombonist en Ellington-kenner Joost Buis. De klankmogelijkheden van het orgel vormen samen met de overige blaasinstrumenten en de contrabas een ware ‘mini-orgel-bigband’.

Duke Ellington (1899-1974) is een lichtend voorbeeld voor talloze jazzmusici en zijn werk is op evenzovele manieren bewerkt en uitgevoerd. In Reflections of Duke geeft HOT – mede door haar unieke bezetting – een verrassende en geheel nieuwe eigentijdse interpretatie van de muziek van deze meestercomponist. De stukken worden uit elkaar gehaald, aangepast aan de ruimte en weer opnieuw in elkaar gezet en de klanken van deze composities blijken ook nu nog altijd even veerkrachtig.

HOT maakt een opvallende repertoirekeuze: het richt zich enkel op Ellingtons vroege werk (van vóór 1930) en zijn late werk (van ná 1965). Eigenzinnige swingers als Jubilee Stomp en Rockin’ in Rhythm ontmoeten daardoor bedachtzame pareltjes als Come Sunday en Heaven uit zijn Sacred Concerts. De gespeelde muziek is ook te vinden op de nieuwe cd van dit gezelschap, die in samenwerking met het jazzlabel ZenneZ Records tijdens dit concert wordt gepresenteerd.

Let op: vanwege het kerkorgel vindt dit concert plaats bij onze vrienden in het kerkje van Garnwerd (Burgemeester Brouwerstraat 1, Garnwerd).