Drie keer is scheepsrecht! Na twee afgelastingen in 2020 en 2021 vanwege de coronapandemie lijkt alles erop te wijzen dat we nu eindelijk kunnen genieten van een verrassend concert door HOT Het Orgel Trio & Brass.

Jazz op het kerkorgel: de mannen van HOT Het Orgel Trio (organist Berry van Berkum, klarinettist Steven Kamperman en bassist Dion Nijland) hebben herhaaldelijk bewezen dat het kan. In dit project storten ze zich op het bigbandrepertoire van jazzicoon Duke Ellington. Het Orgel Trio verwelkomt in dit project het sprankelende spel van het jonge trompettalent Ruben Drenth en de gloedvolle improvisaties van trombonist en Ellingtonkenner Joost Buis. De klankmogelijkheden van het orgel vormen samen met de overige blaasinstrumenten en de contrabas een ware ‘mini-orgel-bigband’.

Duke Ellington (1899-1974) is een lichtend voorbeeld voor talloze jazzmusici en zijn werk is op evenzovele manieren bewerkt en uitgevoerd. In ’Reflections of Duke’ geeft HOT – mede door haar unieke bezetting – een verrassende en geheel nieuwe eigentijdse interpretatie van de muziek van deze meestercomponist. De stukken worden uit elkaar gehaald, aangepast aan de ruimte en weer opnieuw in elkaar gezet en de klanken van deze composities blijken ook nu nog altijd even veerkrachtig.

HOT maakt een opvallende repertoirekeuze: het richt zich enkel op Ellingtons vroege werk (van vóór 1930) en zijn late werk (van ná 1965). Eigenzinnige swingers als Jubilee Stomp en Rockin’ in Rhythm ontmoeten daardoor bedachtzame pareltjes als Come Sunday en Heaven uit zijn Sacred Concerts. De gespeelde muziek is ook te vinden op de prachtige nieuwe cd Reflections of Duke.

De groep is befaamd om het hercomponeren van jazzcomposities en het akoestische gebruik van de ruimte in de kerk. HOT Het Orgel Trio treedt sinds 2014 veelvuldig op in kerken in Nederland, België, Zwitserland en Frankrijk (o.a. een ovationeel begroet optreden op het fameuze orgelfestival Toulouse les Orgues in 2018). Onlangs was de groep in Aduard nog te bewonderen tijdens een afgeslankte versie van de ZomerJazzFietsTour, waar hun concert ook met veel enthousiasme werd ontvangen!

Let op: vanwege het kerkorgel vindt dit concert plaats bij onze vrienden in het kerkje van Garnwerd (Burgemeester Brouwerstraat 1, Garnwerd). Hier staat een prachtig en bekend kerkorgel, dat onlangs nog werd gerestaureerd