Het derde seizoen Jazz in Feerwerd gaat spetterend van start met een avontuurlijk optreden door een formatie met de in Nederland woonachtige Californische sopraansaxofonist, percussionist, poëet en multimedia performer Ghasem Batamuntu.

Ghasem Batamuntu is o.a. bandleider van The Nu Nova Compound, met een groot aantal muzikanten uit de hele wereld, van Cuba, Brazilië, Suriname, Senegal en Turkije tot aan de VS en Nederland. De optredens van deze multiculturele band gaan gepaard met videoprojecties en voordrachtskunst en zijn immer een belevenis. De virtuoze Batamuntu trad op met jazzgiganten zoals Bobby Hutcherson, Pharoah Sanders, David Murray en Archie Shepp. Zijn muziek heeft daarnaast sterke invloeden van Sun Ra, Miles Davis, Gil Evans en John Coltrane, die hij vermengt met West-Afrikaanse en Braziliaanse ritmes.

In Feerwerd speelt hij met pianist Timothy Banchet, contrabassist Joris Teepe, slagwerker Owen Hart Jr en saxofonist Laurens Blinxma, die deze groep heeft samengebracht. Naast werk van Ghasem Batamuntu spelen zij iconische jazz, maar ook vergeten stukken, uit de jaren ´50 en ´60 van grootheden als Thelonius Monk, John Coltrane, Wayne Shorter en Joe Henderson, waarbij de oorspronkelijke Afrikaanse roots van Batamuntu duidelijk hoorbaar zijn.

Allround saxofonist Laurens Blinxma is een veelzijdig musicus en speelt in zeer
uiteenlopende bezettingen, variërend van jazz- en big bands tot salsa- en Latinbands. Zo treedt hij regelmatig op met bekende jazzmusici, maar speelt hij o.a. ook in de salsaband B&M Latin Band en de Afroband Mangrove rond de Angolees-Congolese zanger Basile Maneka Lukadi.

Contrabassist en componist Joris Teepe woont zowel in Amsterdam als in New York, waar hij als jazzprofessor verbonden is aan het Queens College en optreedt met de meest vooraanstaande jazzmusici aldaar. Hij werkte een aantal jaren met de legendarische Rashied Ali (John Coltrane´s laatste drummer), waaraan hij recent een cd heeft gewijd (In the spirit of Rashied Ali), die onlangs werd genomineerd voor een Edison. In Groningen is Teepe ook bekend als hoofd Jazz Studies van het Prins Claus Conservatorium en als organisator van de bekende concertserie in de Oosterpoort New York comes to Groningen.

Drummer Owen Hart Jr groeide op in Jacksonville in de VS. Hij begon zijn loopbaan in de Baptist Church. Hij speelde o.a. met Benny Golson, Ravi Coltrane, Michael Moore, Ramón Valle en vele anderen. Naast zijn actieve performance is hij sinds 2001 ook docent aan het Prins Claus Conservatorium.

MUZIEK