19 mei 2019

Op 19 mei bouwden Jasper Blom, Sean Fasciani en Felix Schlarmann onder de naam WonderYears een prachtig feestje met aanstekelijke improvisaties op de legendarische muziek van Stevie Wonder, waaraan bovendien een heuse prijsvraag verbonden was over het raden van de meeste songs. Bijna was dit feestje overigens niet doorgegaan, omdat de heren via de tom-tom bijna in het Friese Ferwerd waren beland. What’s in a name….

Dankzij uitstekend improvisatiewerk was de prijsvraag niet triviaal, hoewel het feest der herkenning af en toe zeker ook zijn werk deed. Met zijn bekende volle, warme toon wist tenorsaxofonist Jasper Blom van het begin tot het eind te boeien met een wonderschoon spannend en boeiend muzikaal avontuur, gebracht met veel humor. Hij werd daarbij uitstekend ondersteund door de fantastische ritmesectie bestaande uit Sean Fasciani en Felix Schlarmann. Inmiddels is bekend geworden dat na Jasper van ‘t Hof ook deze Jasper onlangs de Buma Boy Edgar Prijs heeft gewonnen, waarvoor onze felicitaties!

Op dit laatste Jazz in Feerwerd concert voor de zomer, deze keer georganiseerd in samenwerking met de ZomerJazzFietsTour, werd door ZJFT-programmeur Marcel Roelofs het programma van de komende fietstour op 31 augustus gepresenteerd. Wederom een spannend programma (o.a. ook in het kerkje en in ‘Schuur Hans’ in Feerwerd!), waarbij dit jaar een aantal zeer gerenommeerde nationale en internationale slagwerkers centraal staan. Dus sla je slag en stap op 31 augustus op de fiets!

Jazz in Feerwerd start haar derde seizoen alweer op 27 oktober met een wervelend optreden van Ghasem Batamuntu & Friends, met Ghasem Batamunu (sopraansax en performance), Laurens Blinxma (saxofoons), Jasper Blokzijl (piano), Joris Teepe (contrabas) en Owen Hart Jr (drums). Graag tot dan!

7 april 2019

Op 7 april zou het 10e concert bij Jazz in Feerwerd gevierd worden met een optreden van twee jazztitanen: altsaxofonist en Boy Edgar Prijs winnaar Paul van Kemenade en de kersverse winnaar van deze prijs Jasper van ‘t Hof. Helaas was Jasper ziek en kon Paul gelukkig op tijd een waardige vervanger vinden: Stevko Busch.

Dit duo treedt regelmatig op en heeft een paar prachtige cd’s opgenomen: Contemplation en Dedication. Van deze cd’s werden verschillende nummers gespeeld, waaronder een paar prachtige bewerkingen van Russisch orthodoxe liederen van Alexander Glazounov en Sergei Tanejev, waaruit de liefde van beide muzikanten voor Rusland (beiden treden daar regelmatig op) en Russische muziek glorieus naar voren kwam. Momenten van spirituele ingetogenheid werden afgewisseld door momenten van grote passie en intensiteit, waarbij Van Kemenade en Busch elkaar in hun improvisatie perfect aanvoelden. Daarnaast was er ook ruimte voor de Zuid-Afrikaanse invloed die de muziek van met name Van Kemenade zo kenmerkt. Prachtig en ontroerend was de vertolking van The Mountain, waarmee dit onverwachte concert op een indrukwekkende manier werd afgesloten.

Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met Jasper van ’t Hof en wordt er in het nieuwe seizoen mogelijk alsnog een concert met hem gepland. Vooralsnog kijken we eerst uit naar Jasper Blom, Sean Fasciani en Felix Schlarmann op 19 mei, met hun WonderYears project met composities geïnspireerd op Stevie Wonder. Dit concert wordt georganiseerd in samenwerking met de ZomerJazzFietsTour, die tijdens het concert haar programma voor 2019 zal ontvouwen. Genoeg reden voor weer een mooie jazzmiddag in Feerwerd!

3 maart 2019

Op 3 maart was er een optreden van het Quartzite 4tet, een groep van aanstormende talenten die tijdens hun tour door Nederland en sommige delen van Europa ook Feerwerd aandeed.

De band is genoemd naar een gesteente bestaande uit samengepakte zandkorrels. Duidelijk werd dat de zandkorrels van dit nog jonge kwartet nu al een rotsvaste formatie hebben gevormd, die gekarakteriseerd wordt door een grote samenhang en veelzijdigheid. Bij het kwartet neemt slagwerk, met Marko Jugovich op vibrafoon en Elvis Homan op drums, een belangrijke plaats in, maar ook Wietse Voermans op altsax (eerder in Feerwerd met SPOKEN + 1) en bassist Alessio Bruno lieten zich van hun beste kant horen met hun fraaie solo’s. Om in de beeldspraak te blijven: heftige zandstormen werden afgewisseld door ingetogen lyrische momenten, waarbij naast individuele klasse ook de hechtheid en het improvisatievermogen van de groep opvielen. Als mooi voorbeeld ontstond er tijdens het concert een volledig geïmproviseerd nieuw nummer, dat de titel kreeg van ‘Improvisation for Feerwerd’. Daarnaast werden nummers van de prachtige eerste cd ‘Recrystallization’ gespeeld. Opvallend was het aanstekelijke plezier en de gretigheid waarmee gespeeld werd. Hartverwarmend!

Dit concert was het eerste in een reeks van drie (voorjaars)concerten bij Jazz in Feerwerd die ook door de ZomerJazzFietsTour worden aangeboden aan hun ‘vrienden’, een prachtige vorm van samenwerking! Op 7 april hebben we als tweede concert in die reeks een concert met twee titanen van de Nederlandse jazz: Paul van Kemenade en de kersverse Boy Edgar prijswinnaar Jasper van ’t Hof! Hiermee vieren we ook dat dit alweer het tiende concert bij Jazz in Feerwerd is! Het laatste voorjaarsconcert wordt georganiseerd in samenwerking met de ZomerJazzFietsTour en is nog een verrassing.

27 januari 2019

Frans Vermeerssen blies het nieuwe jaar bij Jazz in Feerwerd op een geweldige manier in met zijn nieuwe trio. Hij pakte voor de pauze de altsax weer eens op om op een aantal prachtige nummers van Arthur Blythe en Ornette Coleman te improviseren. Hiermee liet de band gelijk horen wat het in huis heeft, prachtige melodielijnen die op fantastische wijze werden ingevuld. Na de pauze was het de beurt aan de tenorsax, waarbij voornamelijk eigen composities van Vermeerssen zelf werden gespeeld. Naast het geïnspireerde spel van Vermeerssen en bassist Dion Nijland viel ook het grote talent van slagwerker en ‘coming man’ Thomas Jaspers op, die met zijn geraffineerde spel overtuigend bewees zich net als zijn mede-bandleden op hoog niveau te kunnen bewegen. Hopelijk zullen we nog veel van dit trio horen!

In het kader van ‘jonge honden in de jazz’ hebben op 3 maart een concert van de succesvolle groep Quartzite 4tet op het programma. Verder informatie over dit concert staat elders op deze website. Komt allen!

28 oktober 2018

Op zondag 28 oktober een historisch concert van het Bert van Erk Quintet met de première van de door Van Erk gecomponeerde suite ‘70: Quintology’. Voor de  pauze werd zijn voorganger ’22: What’s New? 69 it’s Fine’ gespeeld, die vorig jaar voor het eerst werd uitgevoerd op de ZomerJazzFietsTour. In beide gevallen werd het weer talrijk opgekomen publiek verrast door een zeer geïnspireerd kwintet met een niet alledaagse samenstelling van altsaxofoon, accordeon, vibrafoon, contrabas en drums. Ze hadden er duidelijk zin in.

Na de met overtuiging gespeelde eerste suite, bleek ook ’70: Quintology’ een spannende compositie met prachtige melodielijnen. Ingetogen stukken zoals ‘Kalm’ – met een glansrol van de componist zelf en drie dagen later in een geheel andere bezetting met o.a. Michael Moore fraai uitgevoerd bij de Stichting Jazz in Groningen in de Martinus Brouwerij – werden afgewisseld door meer gedreven stukken zoals bijvoorbeeld ‘Demarrage’. Het idee voor dit laatste nummer ontstond achter de buis bij een demarrage van Tom Dumoulin tijdens de Tour de France. Ongetwijfeld zou de wielrenner nog harder gefietst hebben als hij toen dit stuk gehoord had. Opvallend was de excellerende rol van Gertie Bruin op accordeon, en dat terwijl hij vooraf bescheiden opmerkte niet echt zo’n jazzmuzikant te zijn…  Dit smaakt naar meer!

Hoewel Van Erk tevoren had aangekondigd dat er na de suite geen toegift zou zijn, wist het enthousiaste publiek hem na afloop overtuigend op andere gedachten te brengen. Opnieuw een memorabele middag!

Na de demarrage van Bert van Erk gaat Jazz in Feerwerd ‘surplace’ tot 27 januari in het nieuwe jaar. Dan speelt saxofonist Frans Vermeerssen met zijn trio, bestaande uit Frans Vermeerssen (saxofoons), Dion Nijland (bas) en Thomas Jaspers (drums).

30 september 2018

Zoals voorspeld, beleefde Jazz in Feerwerd op 30 september inderdaad die droomstart van haar tweede seizoen met een optreden van het trio Yuri Honing, Gulli Gudmundsson en Joost Lijbaart. Voor een volle zaal speelde het trio geïnspireerd een aantal bekende en minder bekende composities, waarbij zowel de compactheid van het trio als het indrukwekkende improvisatievermogen van de bandleden in volle glorie naar voren kwamen. Wonderschoon was de kenmerkende warme klankkleur waarmee Honing zijn composities speelde en waarmee hij terecht al jarenlang aan de internationale top staat. Een grote verrassing waren de aparte solonummers van Honing, Gudmundsson en Lijbaart, waarmee ze hun vakmanschap toonden en het publiek ademloos aan zich wisten te binden. Bekend is dat Yuri Honing met zijn Trio en Acoustic Quartet de hele wereld overgaat. ‘Vergeleken met de enorm lange reizen die vaak gemaakt worden voor een of meerdere concerten ligt Feerwerd heel dichtbij’, merkte Honing desgevraagd op. Wat ons betreft mag dat een reden zijn om nog eens vaker langs te komen…

Op 28 oktober hebben we weer een heel bijzonder concert bij Jazz in Feerwerd. We beleven dan de wereldpremière van de suite ’70: Quintology’, geschreven door de 70-jarige Groninger jazzicoon Bert van Erk en gespeeld door het Bert van Erk Quintet, bestaande uit Miguel Martinez (altsax), Gertie Bruin (accordeon), René van Astenrode (vibrafoon), Bert van Erk (contrabas) en Sebastian Demydczuk (drums).

Maar eerst nog even een bezoekje aan museum de Fundatie in Zwolle voor de speciale tentoonstelling van Yuri Honing en beeldend kunstenares Mariecke van der Linden, waarin muziek van het nieuwste (Edison-winnende) album ‘Goldbrun’ van het Yuri Honing Acoustic Quartet een belangrijke rol speelt.

21 mei 2018

Op die bekende mooie Pinksterdag, op een dag in mei, was het genieten met Spoken + 1, het Spoken Saxophone Quartet aangevuld met slagwerker Friso van Wijck. Het concert werd verrassend geopend, waarbij de muzikanten verstopt waren in alle mogelijke hoeken en gaten van de kerk, waarvan muzikaal op een prachtige manier gebruik gemaakt werd.  Hierna ontrolde zich een gevarieerd  en kleurrijk concert met nummers van de eerste cd van dit jonge gezelschap die binnenkort uitkomt (zeker gaan luisteren!).  De muziek werd voornamelijk gekenmerkt door een mengeling van jazz en (moderne) klassieke muziek met een prachtige klankkleur en een enorme dynamiek, waarbij gedreven en meer ingetogen stukken elkaar afwisselden. Prachtig was ook een mooi uitgevoerde bewerking van een fuga van Bach. Duidelijk werd waarom dit gezelschap onlangs een Keep an Eye Award won, we gaan ongetwijfeld meer van ze horen!

Dit concert was het laatste van een reeks aansprekende concerten in het eerste seizoen van Jazz in Feerwerd. Door het succes van deze concerten, niet in de laatste plaats ook door de niet aflatende steun van veel vrijwilligers, is besloten om dit initiatief een vervolg te geven. Voor na de zomer hebben we reeds drie concerten geprogrammeerd, met op zondagmiddag 30 september 2018 Yuri Honing (saxofoons), Gulli Gumundsson (bas) en Joost Lijbaart (drums), op zondagmiddag 28 oktober 2018 een band van Bert van Erk, bestaande uit Jan Schoemaker (altsax, fluit), Gertie Bruin (accordeon), Rene van Astenrode (vibrafoon), Bert van Erk (contrabas) en Sebastian Demydczuk (drums), en – na een pauze in november en december – op zondagmiddag 27 januari 2019 het Frans Vermeerssen Trio bestaande uit Frans Vermeerssen (saxofoons), Dion Nijland (bas) en Thomas Jaspers (drums).

Dus: blijf ons volgen via deze website of Facebook, of door u als belangstellende aan te melden elders op deze website.

8 april 2018

Op zondag 8 april werd een prachtige lentemiddag opgeluisterd door een fantastisch concert van Tineke Postma en Reinier Baas. Dit sympathieke en virtuoze duo vierde de ontluikende lente met een zeer origineel en inspirerend optreden, waarbij hun briljante samenspel met spannende en kleurrijke improvisaties het goed opgekomen publiek in de ban hield. Dat laatste gold vast ook voor de vogels buiten, die op stille momenten in de muziek door de geopende kerkramen hun solo’s toe leken te voegen. Mooier kun je het niet krijgen!

Op 21 mei hebben we al weer het laatste optreden in dit eerste seizoen van Jazz in Feerwerd. Dan komt het gloednieuwe en jonge Spoken Saxophone Quartet met o.a. Stephanie Francke uit Rotterdam met muziek van hun eerste cd die in december ook in het BIM huis gepresenteerd zal worden. Dit kwartet won onlangs een Keep an Eye Award. Laat u weer verrassen op deze mooie Pinksterdag!

25 februari 2018

Op een koude, maar zonnige wintermiddag vond op 25 februari in Feerwerd een hartverwarmend concert plaats door het Jörg Brinkmann Trio. Een primeur voor Jazz in Feerwerd was de nieuwe samenstelling van dit trio, waarbij Jörg Brinkmann (cello) en Dirk-Peter Kölsch (slagwerk) nu optreden met de Nederlandse pianist Jeroen van Vliet (zie foto’s), en hoe!

Balancerend tussen geïmproviseerde jazz en klassieke muziek wist dit trio constant te verrassen door afwisseling van lyrische, soms melancholisch aandoende fragmenten gedreven door de gestreken cello en een uiterst ingetogen piano, en spannende meer extroverte improvisaties, waarbij eveneens gebruik gemaakt werd van fraaie elektronische effecten. Hierop was het onalledaagse slagwerk van Dirk Peter Kölsch met gebruik van kinderspeelgoed en verschillende gebruiksvoorwerpen, zoals bijvoorbeeld een stempelmachine, een perfecte aanvulling en vaak een lust voor het oog. Naast oude composities van het vorige trio (waaronder het wonderschone September van de cd Ha!) en van Jeroen van Vliet beleefden we ook de wereldpremière van een aantal nieuwe stukken die in het najaar op cd zullen verschijnen.

Een gedenkwaardig concert dus. Het Jörg Brinkmann Trio is binnenkort ook te zien in Neerpelt, België en zal o.a. in oktober optreden op de Cello Biennale in het Bimhuis in Amsterdam. Hou ze in de gaten!

Wij kijken alweer uit naar het volgende concert in Feerwerd, op 8 april met Tineke Postma (altsax) en Reinier Baas (gitaar). Het is dan lente.

7 januari 2018

Op zondag 7 januari trad de plaatselijke fanfare ‘De Eendracht’ o.l.v. Harry van Lier – het oudste muziekgezelschap van Nederland en 202 jaar jong – op in het kerkje van Feerwerd, met als speciale gast een oude bekende, tenorsaxofonist Frans Vermeerssen. Hierbij werden naast een aantal fanfarestukken, enthousiast gespeeld door de Eendracht, ook een paar fraaie jazzcomposities van Vermeerssen en Van Lier gespeeld die oorspronkelijk geschreven zijn voor de Eendracht.

Op het programma stonden onder andere ‘Parade voor de Eendracht‘ (Vermeerssen) en het nummer Can’t you see  (Van Lier) waarop inmiddels verschillende jazzgrootheden, zoals Eric Vloeimans (samen met de Eendracht), Martin Fondse (met de Jazzfanfare) en nu ook Frans Vermeerssen op hebben gesoleerd,  zie foto’s.

Prachtig concert!

17 december 2017

De Jongens Driest deden afgelopen zondag in Feerwerd hun naam eer aan! In een opnieuw (vrijwel) volle kerk speelden Arno Bakker, Joop van der Linden en Janfie van Strien voor een zeer enthousiast publiek de sterren van de hemel – of anders gezegd, de kaarsen uit de kandelaars – met hun prachtige en virtuoze composities geïnspireerd door wereldmuziek uit de Balkan en verre omstreken, zie muziekfilmpje en foto’s.

Na een fantastisch optreden bij de plaatselijke 200-jarige fanfare De Eendracht vorig jaar, bleek opnieuw wat voor een geweldig orkest dit is! Joop van der Linden en Arno Bakker wonnen overigens twee dagen voor dit concert The Best Music Award op het internationale filmfestival van Planos met hun muziek voor de film Night of Brass van Anna van Keimpema. Van harte gefeliciteerd!  

Op zondag 25 februari in het nieuwe jaar is het volgende concert bij Jazz in Feerwerd met het Jörg Brinkmann Trio, bestaande uit Jörg Brinkmann (cello en o.a. ook bekend van Oliver’s Cinema met Erik Vloeimans en Tuur Florizone), Oliver Maas (piano) en Dirk-Peter Kölsch (drums). Wonderschoon en wederom niet te missen!

Andere reeds geplande concerten zijn Tineke Postma & Reinier Baas  (altsax en gitaar) op zondag 8 april en het Spoken Saxophone Quartet van Stephanie Francke op Tweede Pinksterdag, 21 mei. 

Voordat dit allemaal plaatsvindt, is er op zondagmiddag 7 januari om 15:00 uur in het kerkje van Feerwerd een winterconcert van onze eigen onvolprezen Eendracht o.l.v. Harry van Lier, met als special guest de bekende tenorsaxofonist Frans Vermeerssen. Zorgt dat je er bij bent!

12 november 2017

Het concert met Ben en Gideon van Gelder was een groot succes! Fantastische muziek en een geweldige sfeer in een meer dan uitverkochte kerk vol met (muziek)vrienden, zie foto’s! 

Een geweldig begin van Jazz in Feerwerd! We kijken uit naar De Jongens Driest op 17 december.