Beide sessies van dit concert zijn uitverkocht! Je maakt nog kans op een kaartje via de wachtlijst (www.jazzinfeerwerd.nl).
Op zondag 10 december presenteren Stichting Jazz in Feerwerd en Stichting Te Gast in Garnwerd gezamenlijk een uniek concert: jazz op het fraaie kerkorgel van Garnwerd in een muziekstuk gecomponeerd door de van oorsprong Groninger saxofonist Ben van Gelder.

Ben van Gelder wordt al sinds het begin van zijn carrière bestempeld als supertalent. Als tiener won hij diverse prestigieuze prijzen, hij verkeerde bijna 10 jaar in de jazz scene van New York en werkte met talloze musici van wereldformaat. In zijn project Manifold verrast Van Gelder opnieuw met een even fraai als orgineel muziekstuk, waarin het kerkorgel – bespeeld door de fantastische Engelse organist Kit Downes – een centrale rol speelt.

Voor Manifold brengt Van Gelder een indrukwekkend internationaal octet samen, bestaande uit Ben van Gelder (altsaxofoon en fluit), Kit Downes (kerkorgel), Anna Serierse (zang), Jean-Paul Estiévenart (trompet), Hristo Goleminov (tenorsaxofoon), Joris Roelofs (basklarinet), Tijs Klaassen (contrabas) en Martijn Vink (drums), om daarmee een breed uitwaaierend muzikaal spectrum te laten horen. De  muziek werd geïnspireerd door zijn fascinatie voor het kerkorgel en Van Gelder toont op geheel eigen wijze de onderbelichte veelzijdigheid van dit majestueuze instrument.

Manifold is een ode aan de veelvoudigheid van de mens. Als componist van dit stuk is Van Gelder onder andere geïnspireerd door de gelaagde, emotionele muziek van componisten als György Ligeti en Oliver Messiaen. In zijn contrastrijke composities is volop ruimte voor het machtige geluid van het orgel en de menselijke stem, maar klinkt ook het spectaculaire geluid van vier blazers. Er zijn prachtige verstilde, bijna plechtige passages, maar ook heftige stukken waarin de band helemaal losgaat. Manifold klinkt uitdagend, spannend en vooral ook nieuw.

Van Gelder over zijn project: “De muziek is een reflectie van de tijd waarin zij is gemaakt. Tijdens de pandemie werd bevestigd dat de wisselwerking tussen publiek en musici onmisbaar is. Een concert bestaat alleen in samenspel; het is een gedeelde ervaring. Manifold heeft als doel de collectieve spirituele daad van een concert te onderstrepen en is een oproep om in het hier en nu te zijn en om te vieren wat ons bindt.“

Manifold is onlangs op album verschenen en kreeg zeer lovende recensies. Spectrum, het sleutelstuk op het nieuwe album, haalde zelfs The Playlist van de New York Times. Enkele reacties:

Muziek die voortdurend alle aandacht en bewondering opeist – de Volkskrant

Een machtig muzikaal manifest – Written in Music

Eén van de meest opvallende Nederlandse jazzplaten van de laatste decennia – Jazzism

Kaartjes zijn te reserveren op deze website of via info@jazzinfeerwerd.nl
Let op: vanwege grote belangstelling zijn er twee concerten met aangepaste aanvangstijden: om 14.30 en om 16.15 uur!