We beginnen het nieuwe jaar weer met een uniek gezelschap, het AVA Trio. Het AVA Trio, dat in Groningen werd opgericht, bestaat uit de Italiaanse baritonsaxofonist Guiseppe Doronzo, de Turkse contrabassist Esat Ekincioglu en de Zwitsers-Italiaanse percussionist Pino Basile.

Misschien niet vreemd dat hun muziek sterk Mediterrane invloeden heeft, waarbij etnische muziek uit de hele regio rondom de Middellandse Zee op een bijzondere manier door improvisatie wordt verwerkt tot een uniek jazzidioom. Exotische muziek vol verbeeldingskracht en buiten de gebaande paden. De invloed van de etnische achtergrond van hun muziek wordt nog eens versterkt door het gebruik van unieke regionale blaas- en percussie-instrumenten.

Het AVA Trio trad eerder in 2017 met veel succes op bij de ZomerJazzFietsTour, in het jaar dat ook hun debuutalbum Music from an Imaginary Land werd uitgebracht. Dit album werd onder andere door het prestigieuze All About Jazz als het beste debuutalbum van het jaar bestempeld. Ook hun tweede album Digging the Sand kreeg lovende kritieken in de (inter)nationale pers en werd door diverse media beoordeeld met 4 sterren. Het trio trad op in veel Europese landen en ook in China.

Esat Ekincioglu (Istanbul, 1990) is een Turkse bassist en componist, woonachtig in Groningen, waar hij jazz studeerde aan het Prins Claus Conservatorium. Hij won diverse prijzen, waaronder de North European Jazz Contest als solist. Hij toert wereldwijd met verschillende bands, waaronder het AVA Trio en de prog-punkjazzband Kuhn Fu. Ook was hij te horen op ons festival Jazz&ImproLokaal Feerwerd in 2021.

Guiseppe Doronzo (Barletta, 1987) is een Italiaanse saxofonist, componist en docent, woonachtig in Amsterdam. Net als Esat studeerde hij aan het Prins Claus Conservatoruim in Groningen. Met verschillende formaties speelde hij in veel clubs en op festivals over de hele wereld. Hij won onlangs de BUMA Award Music in Motion 2022, voor de beste filmmuziekcompositie voor korte film.

Pino Basile (Zürich, 1969) is een percussionist, componist en docent woonachtig in het Zuid-Italiaanse Altamura. Hij bespeelt veel verschillende percussie instrumenten, waaronder bijzondere traditionele frame- en friction drums uit Zuid-Italië, waaraan hij veel onderzoek heeft gedaan en waarin hij ook les geeft. Hij heeft uitgebreide ervaring in veel verschillende muziekstijlen, waaronder jazz, klassieke muziek en theater-, dans- en circusmuziek.