jazz in feerwerd yuri honing

Jazz in Feerwerd maakt op 30 september een droomstart van haar tweede seizoen met een uniek trio van toonaangevende musici in de nationale en internationale jazz: Yuri Honing, Gulli Gudmundsson & Joost Lijbaart.

Volgens gezaghebbende internationale bronnen (The Penguin Guide to Jazz on CD en The Oxford Introduction to Jazz) is Yuri Honing een van Nederlands meest invloedrijke saxofonisten en mede door het succes van het Yuri Honing Trio wordt hij reeds jarenlang beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Europese jazz. Hij speelde met grootheden als Pat Metheny, Charly Haden, Ibrahim Maalouf, Paul Bley en de godfather van de Dutch impro Misha Mengelberg. Hij maakte talloze cd’s en geeft wereldwijd concerten.

Honing heeft een unieke persoonlijke stijl, gebaseerd op jazz, pop, klassieke muziek en niet-Westerse muziektradities. Sinds enige jaren leidt Honing zijn Yuri Honing Acoustic Quartet met pianist Wolfert Brederode, de IJslandse bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart. Met deze groep maakte Honing onlangs het prachtige melodieuze en subtiele album Goldbrun, geïnspireerd op de identiteit van Europa. Dit album werd jubelend ontvangen (***** door Jazzism, de Volkskrant en Trouw) en hij kreeg hiervoor in juli een prestigieuze Jazz Edison Award. 

Samen met kunstenaar Mariecke van der Linden heeft hij binnenkort een bijzondere tentoonstelling in museum de Fundatie te Zwolle, met muziek, schilderijen en installaties gebaseerd op Goldbrun en hun kijk op Europa. Dit ’Gesamtkunstwerk’ is te zien vanaf 22 september 2018. 

yuri-honingEerder kreeg Honing een Edison voor de albums Seven (2001) en Desire (2015), en in 2012 was hij winnaar van de Boy Edgar prijs. 

 

 

 

Bassist Gulli Gudmundsson kwam in Nederland in 1993 en trad op met tal van prominente nationale en internationale jazzmusici. Naast zijn eigen band Binary Orchid en het Yuri Honing Acoustic Quartet maakt hij deel uit van diverse andere formaties, zoals Gatecrash van Eric Vloeimans en het Wolfert Brederode Trio

Drummer/percussionist Joost Lijbaart speelt reeds lang met Yuri Honing en heeft verschillende eigen bands, waaronder Under the Surface, Knock on the Wood en Batik. Naast jazz, pop en modern klassieke muziek heeft hij belangstelling voor muziek uit Afrika, India en het Midden-Oosten. Lijbaart trad net als Honing op in meer dan 90 landen en is regelmatig te horen op grote internationale jazzpodia. Twee jaar geleden was hij samen met De Jongens Driest nog te horen op het 200-jarig jubileumfestijn van het plaatselijke muziekgezelschap De Eendracht.