jazz in feerwerd tineke postma

 

MUZIEKFRAGMENTEN

 

Saxofoniste Tineke Postma en gitarist Reinier Baas beleefden hun primeur als duo op het Jazz in de Walvis huiskamer festival te Amsterdam in 2015. Al sinds lange tijd was het voor hen een grote wens om samen muziek te maken. Er was meteen een goede klik. Dit komt door hun eigenzinnige spel en persoonlijkheden waarbij ze zich laten inspireren door uiteenlopende stijlen, van klassieke muziek tot rap en hebben beiden een eigen geluid. Deze twee ‘free spirits’ kunnen met één noot veel zeggen maar ook met intense ritmes, melodieën en hippe akkoorden voor veel verschillende kleuren zorgen. Het repertoire van dit prachtige duo bestaat uit eigen composities en gearrangeerde stukken uit allerlei muziekstijlen.

Reinier Baas studeerde in 2010 af aan het Conservatorium van Amsterdam met het cijfer 10. Een deel van zijn studie bracht hij door aan de prestigieuze Manhattan School of Music in New York. Sindsdien speelde hij op toonaangevende podia als het North Sea Jazz Festival, Concertgebouw, Lowlands, 12 points Festival, Bimhuis, Paradox en de Unterfahrt in München. Als solist speelde hij met het Metropole Orkest, Nationaal Jeugd Orkest en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Als ‘sideman’ speelde hij met onder meer Gregory Porter, Hans Teeuwen, Benjamin Herman, Anton Goudsmit, het Nederlands Blazers Ensemble, Ramon Valle, Jasper Blom en Jesse van Ruller.

Reinier Baas is lid van het New Rotterdam Jazz Orchestra. Als docent is hij verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam. Als bandleider staat hij sinds 2010 aan het hoofd van ‘The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble’.

Tineke Postma is een begrip in de Nederlandse en internationale jazz scene en de winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2015.”The Evening Stardard” noemde haar ”One of the leading ladies in Jazz”. De Downbeat noteertTineke sinds 2011 hoog als Rising Star sopraan- en alt saxofonist in de Downbeat Poll. Tineke heeft zes cd’s onder eigen naam uitgebracht waaronder haar laatste “Sonic Halo” (2014) dat ze co-leidt met de gerenommeerde saxofonist Greg Osby. Haar album “The Dawn Of Light”, opgenomen met haar hechte Nederlandse quartet, won de Edison Jazz Nationaal (2011). Tineke is te horen op de cd “The Mosaic Project” van Terri Lyne Carrington, en de laatste cd van Dianne Reeves “Beautiful Live, beide cd’s wonnen een Grammy. Het Tineke Postma Quartet tourt sinds 2006 en speelde o.a op het North Sea Jazz en het Tokyo Jazz Festival. Naast deze grootheden werkte Tineke samen met o.a. Kenny Barron, Jimmy Cobb en Esperanza Spalding. Tijdens de International Jazzday 2012 in de Assembly Hall van de United Nations (NYC) speelde ze met haar held Wayne Shorter.

Sinds 2011 is Tineke als docent verbonden aan de Musik Hochschule in Osnabrück (Duitsland) en het Conservatorium van Groningen.