Het nieuwe jaar wordt bij Jazz in Feerwerd op 27 januari 2019 geopend met het Frans Vermeerssen Trio, met Frans Vermeerssen op saxofoon, Dion Nijland op contrabas en Thomas Jaspers op drums.
De triobezetting is volgens Vermeerssen de kleinste ‘complete‘ band in de jazzmuziek. Veel van zijn favoriete muziek is triomuziek: Sonny Rollins ‘Live at the Village Vanguard’ en ‘Way out West’, Ornette Coleman ‘At the Golden Circle’, maar ook het triowerk van Arthur Blythe en het illustere ‘Air’ met Henry Threadgill.

Naast eigen werk improviseert het trio over originals van Ornette Coleman, Arthur Blythe en Steve McCall. Catchy, swingende, maar vooral melodieuze ‘vrije’ jazzmuziek. Frans Vermeerssen studeerde klassiek saxofoon aan het Stedelijk Conservatorium in Groningen en later voor improviserend musicus aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij is nu zelf als docent improvisatie, bandcoaching en hoofdvak saxofoon verbonden aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem.

Vermeerssen is in onze omgeving een goede bekende. Hij speelde vanaf 1980 in diverse bekende Groninger groepen, waaronder de Noodband, TamTamFanfare, Gerard Ammerlaan Orchestra en Baritone Madness, en deed daarmee festivals in heel Europa aan. Hij ontving in 1984 de Henri Wolf jazzprijs voor zijn activiteiten als saxofonist, componist, zanger en workshopleider.

Vermeerssen was daarnaast oprichter en bandleider van diverse andere succesvolle bands, zoals All Ears, Transatlantic Sextet, No Can Do, Frans Vermeerssen Quartet en Talking Cows. Hij trad op met vermaarde groepen, zoals o.a. Michiel Braam’s Bik Bent Braam, Willem van Maanen’s Contraband en het Willem Breuker Kollektief, waarbij hij Willem Breuker tijdens zijn ziekte en na zijn overlijden enige tijd verving.
Naast geïmproviseerde jazzmuziek is Vermeerssen ook geïnteresseerd in andere vormen van muziek. Zo schreef hij o.a. werk voor het Frysk Fanfare Orkest, het Fries Symfonie Orkest en ook voor het lokale muziekgezelschap De Eendracht (‘Parade voor de Eendracht’), waarbij de jazzinvloeden duidelijk hoorbaar zijn.
Momenteel is hij naast het Frans Vermeerssen Trio als saxofonist en/of componist actief in Talking Cows, Fries Project Orkest, I Compani en Reeds and Deeds en in incidentele projecten. Contrabassist Dion Nijland maakt al geruime tijd deel uit van de avontuurlijke jazzscene in Nederland. Hij speelt en speelde onder meer in HOT (Het Orgel Trio), Vanbinsbergen Playstation, Colen, Dimami en Talking Cows. Hij is bovendien een productieve bandleider en componist die met Dimami 5 cd’s uitbracht met louter eigen composities. 

In het theater maakte hij onder meer deel uit van de voorstellingen Woyzeck van Het RO Theater en Brel van Oostpool. Dion is naast zijn speelcarrière hoofdvakdocent contrabas op het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. 
Drummer Thomas Jaspers is als aanstormend talent de jongste van het stel. Hij studeerde onlangs met een indrukwekkende eindauditie af aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem, nu te horen bij Jazz in Feerwerd!