jazz in feerwerd jongens driest poster

De Jongens Driest groeiden op met blaasinstrumenten. Hun trio is een mini-fanfare. Geworteld in de fanfaretraditie, puttend uit blaasmuziek van over hele wereld. De drie muzikanten, Janfie van Strien (1969)- sopraansax, Arno Bakker (1968)- sousafoon en Joop van der Linden (1966)- trombone, hebben een geheel eigen geluid gevonden, en klinken af en toe als een volledig orkest. Het trio speelt samen als een kamerorkest, improviseert als een jazzorkest en klinkt als een brass band. Ze spelen eigen werk, en bewerken wereldliederen uit klezmer en balkan tradities, Afrikaanse highlife en Latijns-Amerikaanse muziek. Lichtvoetig gebracht door drie door de wol geverfde muzikanten.

De Jongens Driest onderzoeken hun (band)geluid en mogelijkheden. Zo speelden ze met drummers (Michael Vatcher, Joost Lijbaart), koper- en rietblazers (Roy Paci, Matt Darriau, Ronald Snijders), zangers, stand up comedians en bands (oa Buena Vista Social Club). Ook initieerden ze projecten met een volledige fanfare (CWO) en het Con Tempo Stringquartet uit Ierland, dit alles met eigen composities.

En omdat ze al sinds de jaren 90 bestaan waren er vele concerten. North Sea Jazz Festival, Lowlands, Bimhuis en Grand Theatre, de Zomerjazzfietstour, te veel om op te noemen. Ze reisden onder andere naar de Russische Wolga, Zuid-Afrika, Marokko en Groot-Brittanië. De afzonderlijke muzikanten van het trio zijn verder terug te vinden in orkesten als de Amsterdam Klezmer Band, Orgel Vreten en Chef’Special

Koperblazers in de kerk.

Geplaatst door Sjoerd Rinsma op Zondag 17 december 2017

De Jongens Driest in Feerwerd – film van Sjoerd Rinsma