jazz in feerwerd poster ben en gideon

Op zondagmiddag 12 november om 15.00 uur begint in de Jacobuskerk te Feerwerd een serie jazzconcerten met een uniek duoconcert door de van oorsprong Groninger jazziconen Ben en Gideon van Gelder. Beide broers hebben zich, afzonderlijk van elkaar, ontwikkeld tot toonaangevende musici in de hedendaagse internationale jazz.

Altsaxofonist en basklarinettist Ben van Gelder (1988) wordt al sinds het begin van zijn professionele carrière bestempeld als een nationaal, maar ook internationaal megatalent. Als tiener won hij belangrijke prijzen waaronder het Prinses Christina Concours (2003), de Stan Getz/Clifford Brown Fellowship (2005) en de Deloitte Jazz Award (2007). Ben van Gelder woonde bijna 10 jaar in New York waar hij samenwerkte met musici van wereldformaat. Met zijn vaste kwintet produceerde hij drie albums die door de Nederlandse pers met bewondering werden ontvangen. Zijn meest recente CD is het product van een felbegeerde compositieopdracht verstrekt door de Jazz Gallery, een belangrijke broedplaats in New York. Among Verticals ontving vijf sterren in De Volkskrant (“één van de mooiste jazzplaten van het jaar”) en het NRC (“rechtstreeks de diepte in met elegantie, precisie en verbeelding”). Het album werd gepresenteerd tijdens een tournee in acht landen. Recentelijk is Ben van Gelder aangesteld als hoofdvakdocent bij het Conservatorium van Amsterdam.

Na samenwerkingen met onder anderen Benjamin Herman (Campert, 2007, bekroond met een Edison Award) en José James (Black Magic, 2010), speelde jazzpianist Gideon van Gelder de laatste jaren met Blue Note trompettist Takuya Kuroda, elektronicakunstenaar Jameszoo en de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103). Deze verscheidenheid verklapt zijn ongetemde avontuurzucht die in een eigen sound van zijn laatste album “Lighthouse” afspat. Gideon van Gelder behoort zonder twijfel tot de boeiendste pianisten van Nederland. Al vroeg gespot als groot talent met bijhorende prijzen heeft hij zich de afgelopen jaren op gevoel laten inspireren door uiteenlopende muzikanten. Hij verhuisde naar New York, leerde daar vrienden en musici kennen en besloot in Amsterdam zijn leven voort te zetten. Naast zijn muzikantenbestaan, toerend over de hele wereld, rondt hij op dit moment zijn opleiding tot arts/psychiater af.

Het komt zelden voor dat Ben en Gideon samen een concert geven, dus een ideale start van een reeks veelbelovende jazzconcerten in Feerwerd, met eveneens o.a. De Jongens Driest (17 december 2017) en het Jörg Brinkmann Trio (25 februari 2018).